Bilgisayar ChatGPT’de Oluşturuldu, ChatGPT Çalıştırıldı
Geçen hafta piyasaya sürülen ve şimdiden bir milyondan fazla kullanıcıya ulaşan chatbot ChatGPT yapabildikleriyle herkesi şaşırtmayı başardı. Makine öğrenimi ile geliştirilen ve geliştirilmeye devam eden bot, en karmaşık yazılım sorularından bazılarına yanıt vererek sıfırdan taşınabilir bir uygulama bile geliştirebilir.
Elbette bu bot, son günlerde yazılım dünyasının ana odak noktası haline geldi. Ancak geçen gün bir kullanıcı botu bir adım daha ileri götürerek botu sanal bir makineye dönüştürdü. Inception benzeri bir şeye dönüşen botNormalde internete ‘erişemeyeceğini’ söylese de dolaylı olarak bu sanal makine ile internete erişim sağladı.
Peki ‘makine içinde makine’ yaratma süreci nasıl başladı?
Her şey yukarıdaki komutla başladı. Kullanıcı Frederic Besse, ChatGPT’ye “ Linux terminali olarak çalışacaklarını söyledi. AI’ya herhangi bir komut yazmamasını, yorum yapmamasını ve normalde terminalde görünecek çıktıları kod bloğunda rızası olmadan göstermemesini söyledi. Daha sonra ilk komutu yazdı: “pwd”. Böylece makinede hangi belgenin olduğunu görmüş oldu.
Besse kendini direk kök pozisyonunda buldu. Daha sonra makine üzerinde değişiklik yapıp yapamayacağını görmek için bu tür şakalar içeren bir metin belgesi oluşturdu ve bu işlem başarıyla tamamlandı. Ancak makineyi kontrol etmek artık bitmedi.
Ekran kartın var mı? yok:
NVIDIA, ChatGPT’nin çalıştığı sunucuya bağlı ekran kartın var mı da büyük ilgi gördü. Maalesef sonuç olumsuzdu. Ancak en değerli unsurlardan birinin varlığı kanıtlanmıştır:
İnternetten bilgi alamadınız mı? Bunu alıyorlar:
ChatGPT’de bir web sitesinden bilgi almak istediğinizde size ‘ tarayıcı erişimi yok ‘ o diyordu. Ancak sanal bir bilgisayara dönüşen ChatGPT, dolaylı olarak internete erişim sağladı:
Terminal tabanlı Lynx aracını kullanan Besse herhangi bir web sitesine erişebildi.Hatta bota kendi evini ziyaret ettirdi ve evinin duvarlarını (HTML), dekorasyonunu (CSS) ve akıllı cihazlarını (JavaScript) şu şekilde gösterdi:
Olay, ChatGPT’de beyni yıkanmış Inception’a yeterince dönüştürüldü:
ChatGPT’nin web sitesindeki kodlar, botun aslında ‘Asistan’ isimli bir ana bot ile çalıştığını gösteriyordu. Besse’nin bir sonraki adımı ChatGPT aracılığıyla. Asistanla sohbet et başladı. Alternatif bir gerçeklik yaratıldı.
Sonsuzluğa giden gerçek yol da açıldı:
Besse, bot içinde bot çalıştırmanın bir adım ötesine geçerek bu botu sanal bir makineye dönüştürmeye çalıştı. Asistana yazımızın başındaki ilk komutu da birebir formda yazdı. Sonuç başarılı oldu. Botun içindeki bot da sanal bir makineye dönüşmüştür.
Besse kendi deneylerini burada sonlandırsa da bu çalışma ChatGPT ile neler yapılabileceğine dair yeni bir bakış açısı da sunuyordu.